Räätälöityjä polkuja ja vahvaa tukea
Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman kehittämisryhmän (2015-2017) loppuraportissa nostettiin esille vakava huoli vaativan erityisen tuen oppilaiden oikeudesta koulunkäyntiin. Loppuraportissa on 12 kehittämisehdotusta, joista numero 5 kuuluu seuraavasti: ”Perusopetuksen loppuun saattamista ja oppilaan osallisuutta omassa lähikoulussa tuetaan etäyhteyksien avulla tapahtuvan opetuksen kehittämisellä.” Tuuven kehittämistoiminta on osa tuon kehittämisehdotuksen täytäntöönpanoa.
Verkko-opetushankkeiden tuella opiskelee parhaillaan noin 80 oppilasta. Oppilaista suurin osa opiskelee yläkoulun päättövaiheessa tavoitteenaan päättötodistus. Joidenkin oppilaiden verkko-opinnot lähtevät alusta alkaen etenemään nopeasti, mutta monet tarvitsevat ensin sekä meidän hanketyöntekijöiden että oman perheensä ja koulunsa vahvaa tukea. Jokainen verkossa opiskellut tietää, että itsenäiseen opiskeluun tarvitaan itseohjautuvuutta ja hyviä toiminnanohjauksen taitoja. Ulkopuolinen tuki on tärkeää, koska nuorilla nämä taidot ovat vasta kehittymässä. Lukujärjestykset, tehtävälistat ja kännykän muistutukset ovat tässä hyviä apuvälineitä.
Viime keväänä tuellamme sai päättötodistuksen 15 nuorta, jotka ovat nyt jatkaneet omaa polkuaan eteenpäin. Se on vahva näyttö siitä, että joustavilla ratkaisuilla ja monialaisen tuen voimin opiskelu onnistuu myös erityistilanteissa. Verkossa tapahtuva ohjaus ja opetus on ollut monelle oppilaalle ovi takaisin opintoihin. Vanhemmilta saatu palaute lämmittää erityisesti: ”Haluan kiittää kaikkia hankkeessa toimivia. Te autoitte lastani saamaan peruskoulun päätökseen ja annoitte näin ollen mahdollisuuden tulevaisuuteen. Toivon, että hanke saa jatkoa ja mahdollisimman moni nuori saisi avun tätä kautta. Teette kullanarvoista työtä. Kiitos kaikille❤”
Vastaa